Meditatie Vipassana

10 Noiembrie | 18:30

Vipassana este una dintre cele mai vechi tehnici de meditatie din India. Intr-o perioada in care era de mult timp uitata, ea a fost redescoperita, acum 25 de secole, de Gautama Buddha. Vipassana inseamna “a vedea lucrurile asa cum sunt in realitate”. Este un proces de purificare personala prin observare interioara. La inceput se observa propria respiratie naturala, in scopul concentrarii atentiei. Cu ajutorul acestei atentii foarte ascutite se incepe observarea naturii schimbatoare a corpului si spiritului, a adevarurilor universale: al impermanentei, al suferintei si non-eului. Tocmai aceasta constientizare, prin intermediul experientei directe, constituie procesul de purificare. Calea, in ansamblul ei (Dhamma- in limba pali), este un remediu universal pentru probleme universale si nu reprezinta o religie sau o secta. Fiecare poate sa practice in mod liber, fara distinctie de rasa sau religie, oriunde si in orice moment, iar rezultatul se va dovedi salutar pentru toti.

Ce nu este Vipssana ?

Nu este un ritual bazat pe credinta oarba.
Nu este nici un divertisment intelectual, nici unul filozofic.
Nu este cura de odihna, nici tabara de vacanta, nici club de intruniri.
Nu este mijloc de a fugi de greutatile vietii. Nu este centru de acordare de ajutoare materiale (hrana, adapost).

Ce este Vipssana ?

Este o tehnica ce are ca scop eliminarea suferintei.
Este o arta de a trai care va permite sa aveti un rol pozitiv in societate.
Este o metoda de purificare mentala care va permite sa faceti fata cu calm si echilibru tuturor problemelor si tensiunilor vietii.

Meditatia Vipassana permite atingerea telului cel mai inalt: eliberarea totala si Iluminarea. Scopul sau nu este de a vindeca maladiile fizice, dar purificarea mentala are ca efect secundar eliminarea multor maladii psiho-somatice. De fapt, Vipassana elimina cele trei cauze ale suferintelor noastre: dorinta, aversiunea si ignoranta. Printr-o practica continua, meditatia elimina tensiunile care se acumuleaza in viata cotidiana si desface “nodurile” create de obisnuinta de a reactiona in mod excesiv fata de situatiile agreabile sau dezagreabile. Chiar daca Vipassana este o tehnica pusa la punct de Buddha, practicarea ei nu este rezervata in exclusivitate budistilor. Nu se pune problema convertirii la o religie. Tehnica functioneaza pornind de la principiul ca toti oamenii au aceleasi probleme si deci o tehnica prin care se elimina aceste probleme trebuie sa fie universal aplicabila.

Persoane apartinand tuturor religiilor au putut experimenta binefacerile meditatiei Vipassana fara a fi vreodata in conflict cu religia lor.

Bineinteles, munca de purificare interioara, prin introspectie, nu este niciodata usoara. Trebuie, intr-adevar, sa nu-ti dramuiesti fortele. Prin propriul efort, practicantul (studentul) ajunge la realizarea sa personala, nimeni nu poate munci pentru aceasta in locul lui. Din acest motiv, meditatia va fi benefica numai pentru cei care lucreaza serios si respecta disciplina, care nu are alt scop decat propriul lor bine si protectia lor. Regulile de disciplina fac parte integranta din practica meditatiei.

Cei care nu sunt gata sa faca eforturi sincere, nu vor face decat sa-si piarda timpul si, mai rau, sa deranjeze pe cei care vor sa lucreze serios. Orice persoana avand intentia sa participe, trebuie sa stie ca ar fi daunator si penibil sa plece inainte de sfarsit. De asemenea, ar fi regretabil ca sa i se ceara sa plece in cazul in care, in ciuda avertismentelor repetate, nu se respecta recomandarile facute.