CAMPIONATUL NAŢIONAL de Colonistii din CATAN 2011 - etapa locala BRASOV

18 Septembrie | 11:00

Cum a fost la etapa locala de la Brasov

18 septembrie 2011

Anul acesta a avut loc, pentru a doua oara consecutiv, o etapa locala de Colonistii din Catan la Brasov.Organizatorii competitiei: Asociatia ‘Centrul de jocuri Mirakolix’, S.C. Ideal Board Games S.R.L. si ceainaria Ceai et caetera au fost reprezentati la Brasov de catre managerii ceainariei.

Premiile puse in joc au sosit de la Pitesti, din partea S.C. Ideal Board Games S.R.L. (www.catan.ro; www.idealboardgames.ro): Colonistii din Catan extensia Navigatorii, Colonistii din Catan extensia Orase si cavaleri, Colonistii din Catan jocul de carti, toate produse in limba romana,  tricouri si sepci inscriptionate ‘Colonistii din Catan’.

Cei 23 de participanti (3 fete & 20 baieti, cel mai tanar participant: Alexandru, 12 ani) s-au reunit inainte de ora pranzului in Ceainaria Ceai et caetera (www.ceaietc.ro). Prin tragere la sorti, s-au stabilit locurile la cele 6 mese de joc. Pe parcursul a trei runde, fiecare a avut ocazia sa joace cu adversari diferiti.

Atmosfera din timpul jocului a fost linistita, fiecare fiind motivat sa obtina un loc cat mai bun in clasament,  pentru a se califica la etapa finala care se va desfasura la Cluj-Napoca in data de 29 octombrie 2011. Castigatorul finalei de la Cluj-Napoca  va reprezenta Romania la Campionatul European de Catan care va avea loc intre 18 si 20 noiembrie 2011 la Viena in cadrul targului de jocuri ‘Spielefest 2011’.

Cei 6 care vor reprezenta Brasovul la etapa nationala din aceasta toamna de la Cluj-Napoca sunt, in ordinea punctajului obtinut: Raluca Gabriela Milea, Claudiu Morarescu, Andrei Vatavu, Marius Paltanea, Catalin Timar si Adrian Cristolovean.

Clasament: rezultate finale, 18.09.2011

Felicitari tuturor participantilor si multa bafta mai departe!

 

 

 

 

 

 

 

REGULI generale pentru CAMPIONATUL NAŢIONAL de COLONISTII DIN CATAN 2011

 

 • Campionatul Național de Catan 2011 este alcătuit din

  • mai multe etape locale organizate în parteneriat cu diferte organizaţii,
  • instituții sau persoane fizice şi
  • finala naţională de la Cluj-Napoca
 • De la fiecare etapă locală se califică pentru finală un sfert din numărul total de participanți. Dacă numărul participanţilor la etapă nu este multiplu de 4 atunci la calcularea sfertului rezultatul se va rotunji în sus.
 • Câştigătorul Finalei de la Cluj-Napoca se califică pentru Campionatul European de Catan care va avea loc în perioada 18.-20.11.2011 în Austria, la Viena, în cadrul târgului de jocuri Spielefest 2011.
 • Detalii despre modul de desfăşurare şi organizare al concursurilor găsiţi în REGULAMENTUL CAMPIONATULUI NAŢIONAL DE CATAN (descarcă-l aici)

Condiţii de participare:

 • La etapele Campionatului Naţional de Catan poate participa orice persoană fizică cu vârsta peste 10 ani. Persoanele sub 14 ani pot participa numai cu însoţitor sau însoţitori adulţi.

 • O persoană poate să participe într-un an calendaristic numai o dată la o etapă a concursului indiferent de localitate.

 

DETALII pentru ETAPA locala BRASOV

 • Etapa locală de la BRASOV va avea loc duminica, 18 septembrie 2011, de la ora 11.00 în Ceainaria Ceai et caetera (Str. Castelului, nr. 37)
 • Participanţii se pot înscrie pentru etapa Brasov la adresa de mail: contact[at]ceaietc[dot]ro. Pentru înscriere se solicită următoare informatii: numele, prenumele, numărul de telefon şi adresa de mail.
 • Înscrierea se poate face până în data de 17 septembrie 2011, ora 24h00.
 • Taxa de înscriere este de 10 RON; se achită în ziua competiţiei.

 

Modul de desfăşurare:

 • Sortarea iniţială a concurenţilor se face prin tragere la sorţi a numărului de concurs.
 • Jucătorii vor juca trei partide; ordinea la mese se va schimba la fiecare rundă. Fiecare partidă trebuie să aibă acelaşi număr de concurenţi (de preferat 4 sau 3).
 • Pentru stabilirea clasamentului final se vor lua în considerare următoarele criterii:
  • punctajul calculat în funcție de fiecare loc obținut în cele 3 partide (vezi la punctul "Criteriile de departajare" modul de calcul al punctelor  de concurs);
  • suma punctelor obținute în cadrul jocului „Coloniștii din Catan” ;
  • suma procentajelor propriilor puncte obţinute în cadrul celor trei partide (vezi la punctul "Criteriile de departajare" modul de calcul al procentajelor) și
  • numărul victoriilor respectiv a locurilor II și a locurilor III.

Criteriile de departajare:

 • Primul criteriu de departajare este dat de punctele de concurs cumulate pe parcursul celor trei runde de joc.

PUNCTAJ în funţie de locul obţinut

Locul 1 :          5 pcte

Locul 2:           3 pcte

Locul 3:           2 pcte

Locul 4:           1 pct

În caz de egalitate între mai mulți jucători se va calcula media aritmetică a punctelor de concurs. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul în care trei jucători obţin acelaşi loc. (De exemplu: după o partidă cu patru persoane avem trei concurenţi la egalitate pe primul loc. În acest caz jucătorii la egalitate vor primi un punctaj rezultat din media aritmetică a punctelor pentru locurile 1, 2 şi 3, adică (5+3+2)/3 = 3. Locul 4 va primi 1 punct.)

 • Cel de-al doilea criteriu de departajare este dat de suma punctelor obținute în joc (puncte de câștig) în urma fiecărei runde. Se va lua în calcul doar punctajul maxim necesar pentru victorie (și anume 10 puncte la jocul de bază). Pentru celelalte locuri se vor lua în calcul punctele efectiv obținute.
 • Cel de-al treilea criteriu de departajare este dat de suma procentajului propriilor puncte obţinute în cadrul celor trei runde.

 

Exemplu:

Jucătorul A şi jucătorul B sunt la egalitate în funcţie de punctele de concurs (13 puncte). Deoarece ambii acumulează în total 18 puncte de câștig ei sunt în continuare la egalitate. În acest caz se va lua în considerare cel de-al treilea criteriu de departajare.

Jucătorul A:

Runda 1:   Dacă are 10 puncte de câştig şi dacă la masă au fost în total 32 de puncte, procentul său va fi de: 31,25%.

Runda 2:   Jucătorul are 8 puncte de câştig; la masă au fost în total 30 de puncte, procentul său va fi: 26,67%.

Runda 3:   Dacă are 10 puncte de câştig şi la masă au fost în total 36 de puncte de câştig, procentul său va fi: 27,78%.

Suma procentelor în cazul jucătorului A este de: 85,70

Jucătorul B:

Runda 1:   Dacă are 10 puncte de câştig şi dacă la masă au fost în total 30 de puncte, procentul său va fi de: 33,33%.

Runda 2:   Jucătorul are 10 puncte de câştig; la masă au fost în total 33 de puncte, procentul său va fi: 30,3%.

Runda 3:   Dacă are 8 puncte de câştig şi la masă au fost în total 36 de puncte, procentul său va fi: 22,22%.

Suma procentelor în cazul jucătorului B este de: 85,85

 

Evaluarea finală: Jucătorul B se clasează înaintea jucătorului A !!!!

 • Cel de-al patrulea criteriu este dat de numărul victoriilor, a locurilor 2 respectiv a locurilor 3 obținute pe parcursul întregului concurs.

Reguli pentru participanţi:

 • Planșa jocului se asamblează de jucătorii de la masa de joc. Nu se va folosi nici o asamblare predefinită, ci înaintea fiecărui joc se va genera o suprafață de joc cu ajutorul metodei aleatorii.
 • Componentele jocului vor râmăne pe tot parcursul jocului pe masă la vedere. Acest lucru este valabil mai ales pentru cărțile cu resurse și pentru cărțile de dezvoltare, care pot fi ținute în mână, dar la vedere.
 • În cazul tuturor jocurilor jucătorul care începe va fi cel care administrează banca. Doar el este cel care împarte resurse jucătorilor.
 • Cărțile de dezvoltare nou achiziționate trebuie ținute separat de cele deja deținute. În cazul în care un jucător încalcă această regulă, el nu va mai avea voie să joace o carte de dezvoltare în această rundă, deoarece pentru ceilalți jucători nu va mai fi evident care cărți de dezvoltare au fost cumpărate în runda respectivă.

Reguli suplimentare pentru jocul "Coloniştii din Catan":

 • Prima acţiune a unui jucător va fi cea de a da cu zarul; el va putea însă să joace mai întâi o carte specială.
 • Este interzisă construirea unei străzi în continuarea unei așezări respectiv a unui oraş al unui alt jucător.
 • O așezare poate fi dezvoltată într-un oraș în aceeași rundă în care a fost construită. Pentru acest lucru este însă necesar ca acea așezare să fie deținută de jucătorul respectiv.
 • Cărţile speciale pot fi jucate doar în următoarea tură de la cumpărarea lor. Excepţia de la această regulă este dată de cărţile speciale cu puncte de câştig (de ex. Un jucător cumpără o carte specială cu un punct de câştig, iar dacă acest punct îi va asigura cele 10 puncte necesare unei victorii, el va putea să dezvăluie cartea.). Cărțile cu cavaleri/soldați sau cele cu străzi nu vor putea fi jucate decât în runda următoare, chiar dacă cu ajutorul unei astfel de cărți ar putea fi obținute câte 2 puncte de câștig (pentru cea mai numeroasă armată sau pentru cea mai lungă stradă).
 • Nu există nici o delimitare a etapei de comerţ de cea de construire. Astfel jucătorii pot opta să construiască sau să negocieze în ordinea dorită.
 • Un port poate fi folosit în aceeași rundă în care a fost construit.
 • Un jucător este învingător dacă a acumulat 10 (sau mai multe) puncte de câştig şi dacă este rândul său.
 • În cazul în care după ce se dă cu zarul, una dintre resurse nu este suficientă pentru toţi jucătorii, ea nu va fi împărţită deloc. Celelalte resurse se vor împărţi în mod normal. Însă dacă un singur jucător trebuie să primească resurse, iar ele nu sunt suficiente, jucătorul va primi toate resursele care mai sunt la bancă.
 • În cazul în care se dă cu zarul cifra 7 sau cineva joacă cartea cu cavaler/soldat și – din greșeală - nu se mută hoțul, atunci acesta va rămâne pe aceeași poziție până data viitoare când va fi dat din nou un 7 sau cineva va juca o carte cu cavaler/soldat. Dacă un jucător observă în aceeași rundă că hoțul nu a fost mutat, atunci acest lucru se mai poate face. În nici unul dintre cazuri hoțul nu va fi mutat înapoi pe plăcuța cu deșert.
 • Dacă datorită mutării hoțului un jucător are voie să tragă o carte de la un alt jucător și se decide să tragă o carte de la un jucător care nu deține cărți, atunci el va avea voie să aleagă un alt jucător de la care să tragă o carte. Jucătorii de la care ar putea să tragă o carte sunt acei jucători care dețin o așezare sau un oraș pe plăcuța pe care a fost mutat hoțul. El nu va avea însă voie să schimbe din nou poziția hoțului.