Padurea - o comunitate plina de viata

20 Ianuarie | 18:30

Organizator: Centrul de Voluntariat Brasov (www.voluntarbrasov.ro)

Cu ocazia Anului International al Padurilor, fundatia GoodPlanet (http://www.desforetsetdeshommes.org/en) a realizat o serie de materiale (foto / video) pentru a arata frumusetea si importanta padurilor in viata noastra. Fara paduri nu putem trai, dar in viata agitata din zilele noastre, mai avem oare "mintea" pentru a vedea dincolo de ceea ce ni se intampla zilnic (munca, masa, casa,etc.)? Padurea nu inseamna doar arbori. Inseamna un ecosistem ce implica plante, animale, pasari. Intre ele exista o stransa legatura. Dispare unul... mai mult ca sigur ca vor disparea si altii...

Mesajul expozitiei: avand grija de paduri si de ecosistemele din paduri, incercand sa le intelegem, avem grija de noi si de copiii nostri.

Pădurea: O comunitate plină de viață

Pădurile sunt mediile inconjuratoare uscate în care trăiesc cele mai numeroase specii și forme de viață. Pădurile joacă un rol important în circuitele apei, carbonului și oxigenului. Contribuie la crearea, îmbogățirea și protecția solului. Traiul zilnic a sute de milioane de oameni depinde de păduri. De asemenea, ele reprezintă o sursă majora a industriei farmaceutice.

Secole de-a randul, oamenii au exploatat padurile, resursele lor naturale și solurile lor cu scopul de a își satisface propriile necesități. Trebuie să ne întrebăm și cu acest prilej, cum se poate stabili un echilibru între activitatea umană și păduri care sunt indispensabile existenței noastre, atat în țările industrializate, cat si și în cele în curs de dezvoltare.

De fapt, acțiunile de despădurire și deteriorarea ecosistemelor pădurilor afectează deopotrivă mediul social, cât și schimbarea climatului – la nivel mondial, distrugerea pădurilor este cauza unei parti semnificative din emisiile de gaze cu efect de sera - și conduce la scăderea biodiversității. Cu cât functiile fundamentale si complexe si serviciile pe care padurile ni le ofera/ furnizeaza sunt mai bine recunoscute si intelese, ele devin obiectul unor noi tipuri de protectie si management care sunt in conformitate cu obiectivele dezvoltarii durabile.