Expoziţie “Fundaţii Comunitare în România”

Expoziţie “Fundaţii Comunitare în România”
13-22 mai, vernisaj 19 mai, ora 19h00

La mijlocul lunii vom găzdui o expoziţie foto itinerantă despre fundaţiile comunitare din România şi aportul adus de acestea în comunităţile locale din dferite oraşe. Mai multe detalii pe pagina evenimentului: https://www.facebook.com/events/1736800029909668/

“În anul 2005 ne întrebam dacă comunitățile locale din România văd un rol pentru fundațiile comunitare și dacă vor dori să susțină dezvoltarea unor organizații de sprijin pentru filantropia locală și implicarea comunitară. În anul 2015 există 15 fundații comunitare active și un grup de inițiativă pentru înființarea unei fundații comunitare. Aproape jumătate din populația României locuiește într-o zonă în care funcționează o fundație comunitară sau în care este una în construcție.

Fundațiile comunitare crează cadrul pentru a ne putea implica alături de alți oameni din comunitate în a face bine cu continuitate, cu echilibru, păstrându-ne speranța pentru viitor și întârind-o atunci când obervăm atât de mulți alți oameni alături de noi care încearcă să facă același lucru.

Pe măsură ce implicarea în comunitate se transformă de la acțiuni punctuale, la un stil de viață, în care în permanent ne pasă de ce se întâmplă în jurul nostru, învățăm cum să răspundem mai bine la complexitatea problemelor, dar avem nevoie și de alți oameni care să dorească să se implice alături de noi și cu care să ne consultăm atunci când nu iese exact cum ne așteptam sau când a face bine e o provocare la fel de mare ca și alte provocări din viața noastră.

Evenimente organizate anual sau chiar mai des de către fundațiile comunitare din multe locuri din țară de reamintesc de acest lucru: nu sunt singuri în dorința noastră de a face bine.

Atmosfera plină de bucurie și energie de la evenimentele sportive de tip Swimathon, Semi-maraton sau Bike-a-thon ne dau speranța că dacă aducem împreună energia, dorința de a face ceva pentru binele celor din jurul nostru, creativitatea și sprijinul prietenilor noștri putem muta metaforic munții.

Cercurile de donatori sunt acele întâlniri speciale între oamenii cu idei din comunitate, care propun acțiuni pentru rezolvarea unor probleme sau evidențierea unor oportunități și acei oameni care sunt dornici să-i susțină cu propriile resurse. Dincolo de fondurile atrase, liderii de proiecte își dau seama că inițiativa lor este susținută și apreciată de un număr mare de oameni.

Fondurile numite oferă posibilitatea companiilor, indivizilor și familiilor de a dona într-un mod sistematic într-un domeniu în care își definesc obiectivele filantropice, fundațiile comunitare gestionând procesele de promovare ale fondului, identificare a inițiativelor sau beneficiarilor, acordare de finanțări și burse și comunicare a rezultatelor.

Fondurile tematice oferă cadrul prin care un anumit domeniu poate fi susținut pe termen lung, ele fiind constituite la inițiativa fundației comunitare care mobilizează în mod proactiv resurse pentru fondul respectiv.

Unul din fondurile și programele educaționale cu tradiție este YouthBank, prin care tinerii de liceu din comunitățile locale atrag fonduri și oferă finanțări pentru inițiativele altor tineri, susținând implicarea acestora, cat și dezvoltarea lor personală și profesională.

Mai multe fundații au dezvoltat fonduri specializate pentru burse – atât de performanță și excelență, cât și pentru a preveni abandonul școlar, în special în tranziția de la gimnaziu la liceu.

Inițiative de tip clacă comunitară și alte inițiative de dotare a spațiilor comunitare aduc împreună în mod voluntar oamenii pentru a contribui la renovarea, echiparea și înfrumusețarea spațiilor din jur.

Prin sprijinul de acest fel, cât și prin multe alte programe locale creative, fundațiile comunitare au susținut în anul 2014 peste 370 de proiecte și au acordat peste 200 de burse, investind peste 1.900.000 de lei în comunități. Mai mult de 12.000 de donatori au susținut aceste proiecte prin evenimentele sportive și cercurile de donatori, cardul comunitar mobilizând peste 37.000 de utilizatori.

Aceste acțiuni de a aduce împreună oamenii motivați de binele comunitar și implicați care se întâmplă la nivel local prin fundațiile comunitare, sunt relevante și la nivel național în construcția unei comunități a fundațiilor comunitare, construcție pe care la nivel național o realizăm prin inițiativele Asociației pentru Relații Comunitare și ale Federației Fundațiilor Comunitare din România, parteneri strategici în dezvoltarea mișcării fundațiilor comunitare.” Alina Mihaela Porumb, Director Dezvoltare-Cercetare Asociația pentru Relații Comunitare