Expoziţie foto “Pe drum”. Fotograf - Nadia Comănici

18h00-23h00, 30 septembrie

Povestea expoziţiei începe cu un apel telefonic pe care l-am primit de la Dana, una dintre prietenele mele cele mai bune, care locuia de 5 ani în Elveţia şi anul acesta a trebuit să se întoarca înapoi în ţară.

Dana: "Nadia, mi-a venit o idee năstruşnică"
Nadia: "Da, orice ar fi, răspunsul este da."
Dana: "Stai să-ţi spun mai întâi despre ce e vorba."
Nadia: "Ok, fie, spune."
Dana: "Ştii că aveam o dilemă cum mă intorc în ţară cu toate bagajele. Ei bine, cineva din comunitatea de aici vrea să îşi vândă maşina şi mă gândesc să o cumpar. Oricum voiam să mă apuc de şcoala de şoferi când mă întorceam în ţară. Dar cum eu încă n-am carnet de şofer, oare aş gasi pe cineva să vină până aici şi să o conducă până în România? "
Nadia: "După cum ziceam, răspunsul e da".

Şi aşa mi-am luat bilet de avion doar dus până în Geneva. Am vizitat împreună cu Dana şi prietenii ei Geneva şi împrejurimile: fabrica de ciocolată Cailler din Broc, castelul din Gruyere, o plimbare prin ploaie pe poteci de munte, lacul Geneva şi satul medieval Yvoire. Apoi, ne-am îmbarcat pentru o "excursie" de 5 zile pe drumul de întoarcere: am trecut podul peste apa din Luzern, am admirat peisajul superb din Lucarno, urmând să înseram la lacul Como, făcând o plimbare prin ploaie prin Bellagio. Apoi, a doua zi i-am căutat pe Romeo şi pe Julieta la Verona şi după amiază ne-am pierdut pe străzile înguste ale Veneţiei. A treia zi ne-am îndrăgostit de Slovenia: am mers cu trenuleţul în imensa peştera Postojna şi seara am avut ocazia să vedem un laborator de cercetare a proteus-ilor în Kranj. A doua zi, la sugestia gazdelor noastre minunate am urcat la castelul şi lacul din Bled urmând să înserăm la lacul Balaton. Ultima zi a fost mai scurtă, doar cu o plimbare pe lacul Balaton, şi drumul pana in Arad.

Experienţa de a aduce din străinătate în ţară maşina altcuiva (lucru pe care de obicei îl fac bărbaţii) a fost foarte inedită. Pe lângăx cei peste 2000km pe care i-am condus şi cele 5 ţări pe care le-am vizitat, am rămas cu nenumarate amintiri, poveşti şi fotografii, pe care vreau să le aduc în faţa voastră.